要提升自己嘅英文水平,唔單只要詞彙夠豐富同句式變化多端,其實介詞(preposition)都好重要!想知道自己英文水平如何?想自己嘅英文更加地道?咁就要嚟試吓下邊嘅測試,睇吓自己會唔會犯常見嘅4大介詞用法錯誤啦!

 

Marry

I am getting married      Johnson this summer.
我這個夏天將會與Johnson 結婚。

  1. with
  2. to
  3. X

答案:B,沒有 marry with 的說法,雖然有不加介詞「marry +對象」的說法,表現和某人結婚,但例句情況為「get marry」,是需要加 to 為介詞的。

 

Wait

I am waiting       you in the library.
我在圖書館等你。

  1. with
  2. to
  3. for

答案:C,因為當 wait 後接人/事物時,為及物動詞,在例句中後接 you,所以要在中間補上介詞 for。

 

相關文章  找不同:Preposition 嘅常見錯誤

 

Depend

It depends     your choice. Do you prefer to go to the beach or stay at home?
這取決於你的選擇,你想去沙灘還是留在家中?

  1. on
  2. in
  3. of

答案:A,depend 後接人/事物時要加 on,而不是 in/of。

 

Arrive

He arrived    Japan last Saturday.
他上星期六抵達日本。

  1. at
  2. on
  3. in

答案:C,因為後接的是國家/城市的話,多用 in,而後接機場/車站/餐廳等,則多用 at。

 

唔知你又答啱咗幾多題呢?想繼續測試自己嘅英文水平?不妨去做嗰免費英語測試!

 

相關文章  學好Prepositions-贏在起跑線