相信大部分同學都會經常用到whether同if黎表示「如果,假設」嘅意思,引出一件事嘅兩種可能性。但係,你知唔知佢哋係有一定分別架!一起黎睇下佢哋嘅正確用法啦,考試唔好用錯呀!

 

1. 可以互換的情況:表示「是否」

在表示疑問和轉述問題的名詞性從句中,連詞 whether和 if 通常可以互換。

 

I don’t know whether/if Ling is still coming to dinner tonight.

我不知道玲今晚上還來不來吃飯。

 

2. 只能用whether的情況,表達一個計劃的兩種可能性的時候

Whether的後面可以直接加to do,但if不可以。

 

The school board will meet to decide whether to renovate the teaching building.

校董會將開會決定是否翻修教學樓。

 

用if的話:

The school board will meet to decide if they’re going to renovate the teaching building.

 

whether 可用於句首,所引導的子句當主詞,但 if 不行;If 放句首會被認為是作條件或假設。

 

Whether you come or not doesn’t matter.

你來不來不重要。

 

我們多用whether,而不是if,來引導主語、表語和同位語從句。

 

What we want to know is whether he will come to speak to us tomorrow.

我們想知道的是他明天是否來給我們講話。

 

The question whether he’ll come is unknown.

他是否來的問題還不知道。

 

3. If用來表示條件假設

if可以用來引導一個否定的賓語從句,whether則不能用來引導否定的賓語從句,因為它表示正反兩方面的選擇意義比較強。

 

He considered if he shouldn’t tell her the secret.

他考慮他是否不該告訴她這個秘密。

 

Tell me if it is not going to rain, please.

請告訴我明天是否不會下雨。



立即登記參加免費DSE模擬考試!