原來「糖黐豆」嘅 “everyday” 同「分咗手」嘅 “every day” 係大有分別!
你知唔知究竟幾時用 Everyday 定 Every day 呢?

1. Everyday 日常

“Everyday” 係 adjective(形容詞),意思係每日的、日常的,指一啲經常會發生嘅事,或者係指日常或十分平常嘅嘢。
例如:
Everyday language = 日常用語/日常生活的語言
Everyday chores = 日常家務/瑣事
Everyday life = 日常生活
e.g. Social media has become part of our everyday life.
社交媒體已成為我們日常生活的一部分。

2. Every day 每日

而 “Every day” (副詞Advert) 意思就係每天。由於 “every” 同 “day” 係兩個獨立嘅字,意思係可以分開理解㗎。其中,”every”係adjective(形容詞),意思係「每一個」,所以加埋本身係 noun(名詞)嘅”day”時,意思就自然變成「每日」!
e.g. Mary swims every day.
Mary每天都游泳。

相關文章  Two-minute English: Confusing Verbs


英語學成保證!免費3個月英語課程!