英語教室

超實用辦公室電話英語

返工時不時都會接到英文來電,或者要打俾外國人,怯場起上嚟真係好易口窒窒! 記低以下嘅通話「萬能 Key」,下次無論係接聽定打出英文電話都自然「淡定有錢剩」喇!

21/8/2017|Categories: 商業英語|Tags: , , |

Two-minute English: Things to know before entering University

Today, I’m going to share some tips on how you can get the best out of your university life.

18/8/2017|Categories: 兩分鐘英語|Tags: , , |

天氣英語你要識

「唉,放工先嚟落雨⋯」有關天氣嘅對話,可以話係同事,以至朋友之間經常傾到嘅話題! 如果要用英文同外國同事講嘅話,大家又識唔識呢?睇睇以下傾計「萬能 Key」嘅天氣英語用詞啦!

17/8/2017|Categories: 商業英語, 日常生活, 英文詞彙|Tags: , , |

Olympics vs Olympic 原來有唔同!

大家又有冇諗過 "Olympics" 同 "Olympic" 有咩分別呢? 原來 "Olympics" 係名詞,而 "Olympic" 就係形容詞!一齊睇吓仲有啲咩分別!

14/8/2017|Categories: 日常生活|Tags: , , |

Two-minute English: To Interrupt politely during discussions

Today, I am going to talk about how we can interrupt politely during discussions for different reasons.

11/8/2017|Categories: 兩分鐘英語|Tags: , , |

IELTS考生必睇!高質開場白全面睇

IELTS 嘅會話測試(Speaking)分為 3 部份,分別圍繞你嘅個人生活;某個特定主題同較為抽象嘅議題。 無論係邊一部份都好,你都需要「袋穩」以下幾句百搭開場白句子,等自己嘅發言有個好開始!

10/8/2017|Categories: IELTS雅思, 應試技巧|Tags: , , |

Interview後要「有手尾」:Thank You Letter

搵工時「過五關斬六將」;係咪可以「坐定粒六」等收 offer? 絕對唔係!大家千祈唔好漏咗最後步驟:寫 thank you letter/ note(答謝函/多謝信)! 先睇睇以下貼士,再參考下列例句喇!

7/8/2017|Categories: 商業英語|Tags: , |

Two-minute English: Want to be healthy?

Here are some tips to detox your life.

4/8/2017|Categories: 兩分鐘英語|Tags: , |

讚賞大學問:wise, smart, clever有咩分別?

想讚人醒目,聰明或明智原來唔可以簡單地以一句 "You are very clever" 代表! "Wise","smart" 及 "clever" 各有特定意思;睇睇以下解釋,下次大家讚賞別人,或人哋讚自己時便一講就明!

3/8/2017|Categories: 英語文法|Tags: , |

OMG! 表達驚訝嘅英文講法

Oh My God(我的天)我哋可能聽得多,亦知道係用嚟表達驚訝,生氣或震驚,但有冇諗過其實有其他多變講法?以下唔少表達驚訝嘅講法都涉及上天/上帝,並係西方國家十分普遍。

31/7/2017|Categories: 日常生活|Tags: , |