英語教室

IELTS 閱讀奪分技巧:True/ False/ Not Given 題

相信唔少準考生對 IELTS 嘅 True/ False/ Not Given 判斷題都有無從入手嘅感覺,會經常猶豫究竟邊個選項先正確! 的確,False(錯誤)同 Not Given(未有提及)有時的確好難分辨;記住以下箇中竅妙,題題秒速「搞掂」不是夢!

16/10/2017|Categories: IELTS雅思, 應試技巧|Tags: , , |

Two-minute English: Four Tips for New Product Launch

Today I am going to share 4 tips for new product launch.

13/10/2017|Categories: 兩分鐘英語|Tags: , |

餐桌禮儀大學問!餐具英語全面睇

早前教過大家出街食飯嘅實用英語,但就算預訂,點餐同埋單都對答如流,使用餐具 (tableware) 不當或餐桌禮儀 (table manners)  唔得體一樣會令人尷尬,甚至出醜! 一於記低埋以下有關餐具及餐桌禮儀嘅實用貼士!

9/10/2017|Categories: 日常生活|Tags: , |

Cover Letter 小貼士,大學問

Cover letter(求職信)可以話係面試官對你嘅第一印象。 其實,cover letter 不單用以表達你嘅求職意向,仲係對方評估你語文能力嘅「隱形測試」。 睇睇以下貼士及示範啦!

2/10/2017|Categories: 商業英語|Tags: , |

凍定熱:形容溫度嘅英文

香港又到咗忽冷忽熱,天氣極飄忽又極難捉摸嘅時節! 想簡單用英文形容溫度;又或者想形容水溫,但搞唔清hot同warm;同cold及cool? 到底熱係hot定warm?凍又係Cold定Cool?睇睇以下解釋!

25/9/2017|Categories: 日常生活, 英語文法|Tags: |

DSE Speaking 難題拆解:帶著矛盾去討論

各位同學有冇試過係小組討論過程中與同組組員意見不同,但又唔識點開口表達? 討論過程中的確少不免產生矛盾;其實只要善用以下句式,你絕對可以「轉危為機」,從而表現自己實力!

18/9/2017|Categories: DSE 香港中學文憑, 應試技巧|Tags: , , |

Two-minute English: Tips to write a resignation letter

Learn how to inform your boss that you’re leaving.

15/9/2017|Categories: 兩分鐘英語|Tags: , , |

仲講 Happy Birthday? 8 句特別啲嘅「生日快樂」英文!

次次有朋友生日都係Facebook留言"Happy Birthday",睇到自己都覺得悶? 其實祝人生日快樂嘅句子有好多種!快睇睇以下例子,任君選擇,記低下次用!

11/9/2017|Categories: 日常生活|Tags: , |

Farewell Letter(離職道別信)點寫好?

唔少打工仔離職時都花好多心思去預備「散水餅」俾同事,但其實寫一封得體嘅Farewell letter(離職道別信)同樣重要! 正所謂「好來好去」,跟住以下嘅Farewell Letter(離職道別信)四部曲嚟寫,就唔駛諗爆頭喇!

4/9/2017|Categories: 商業英語|Tags: , |

破解職場誤會!10句絕佳示範

係職場上,同事之間有所誤會可以有十分嚴重嘅後果 ;輕則「面左左」,重則令工作受阻! 所以無論係交談期間,定係電郵來往時;當你意識到對方對你似乎有所誤解,你都應該以下列句子即時應對,消除誤解!

31/8/2017|Categories: 商業英語|Tags: , |